Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Uçma fikri hepimizin hoşuna gidiyor. Kendi kanatlarımız olup uçsak daha iyi ama şu an bu hayale en yakın sizsiniz. Yanıtlarını merak ettiğimiz bir sürü sorumuz var. Öncesinde siz, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, ben teşekkür ederim. Adım Sertaç Yaman. On üç senedir Türk Hava Yollarında pilotum. Pilotluk öncesinde ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ardından pilotluk eğitimi aldım. Ben de bahsettiğiniz gibi çocuklukta uçma hayalleriyle büyüdüm. Uçsak her şey daha kolay olur diyordum.
Pilot olmaya nasıl karar verdiniz?
Üniversite eğitimim daha çok uçan araçların imalatı üzerineydi. Son senelerde çocukluktaki düşüncelerim canlandı. Bu araçların imalatı yerine uçurmak daha cazip geldi ve eğitimleri araştırmaya başladım. Bunu bir iş haline çevirmek çok cazip geldi.
ÇOCUKKEN, UÇSAK HER ŞEY DAHA KOLAY OLUR, DİYORDUM.
İlk uçuşunuzda neler hissettiniz? Bu duygular her uçuşta devam ediyor mu?
Eğitimin başlarındaki uçuşlar yoğun bir iş yükü halinde gerçekleşiyor. Yapmanız gereken şeylere çok odaklandığınız için anın tadını çıkarmak zor oluyor. En iyisi ben size ilk yalnız uçuşumdan bahsedeyim. Cessna 172 model pervaneli dört kişilik bir uçaktı. Havalanıp yapılması gereken şeyleri bitirdikten sonra büyük bir boşluğun ortasında çok özgür hissetmiştim kendimi. Farkında olmadan bağırarak sevdiğim tüm şarkıları söylemeye başladım. Çok keyifliydi.
Hangi tip uçakları uçuruyorsunuz? En uzun uçuşunuz ne kadar sürdü? Bu sizi nasıl etkiledi?
Bugüne kadar THY'de Boeing 737, Boeing 777 ve Airbus 320 uçaklarını uçurdum. Bunlardan en büyüğü ve en uzun mesafe kat eden Boeing 777 'ydi. En uzun uçuş on üç saatlik Los Angeles uçuşu idi. Bu kadar süre havada olmak tahmin edebileceğiniz gibi biraz yorucu. Sürekli bir motor gürültüsü ve titreşime maruz kalıyorsunuz. Bir de tabi uzun uçuşlarda işin içine saat farkı giriyor. Aslında bunun zevkli tarafı da var. Dünya haritası üzerinde katettiğiniz mesafeyi düşünmek çok keyif verici. Kaba bir hesap ile Dünya’nın çevresinin yarısını uçarak geçiyorsunuz.
Bugüne kadar kaç şehir ve kaç ülkeye uçarak gittiniz? Daha çok yurt içi mi yoksa yurt dışı mı uçuyorsunuz? Uçuş için gittiğiniz ülkeleri gezebiliyor musunuz?
Bu soruya net bir cevap vermem biraz zor. İlk başlarda sayıyordum ama bir süre sonra ipin ucu kaçtı tabi. Şehir sayısı yüzü geçmiştir. Kırktan fazla da ülke olmuştur.
THY’de yurt içi dışı gibi bir ayrım yok. Kullandığınız uçağın menzili dahilinde her yere uçuş planlanabilir. Gittiğimiz yeri gezme durumu uçuş planlamasına göre değişiyor. Bazen bir iki gün kalabiliyoruz. Bazen de sadece yolcuyu indirip yeni yolcularımızı alıp dönüyoruz.
UÇARKEN DÜNYA HARİTASI ÜZERİNDE KATETTİĞİN MESAFEYİ DÜŞÜNMEK ÇOK KEYİFLİ.
Uçuş sırasında başınıza gelen ilginç, unutamadığınız bir olay var mı?
Genelde uçuşlarımız standart geçiyor. Bir seferinde Houston İstanbul uçuşunda bir yolcumuz kalp krizi geçirmişti. Rotamızı değiştirip en kısa sürede Dublin’e indik ve yolcumuzu doktorlara teslim ettik.
Mesleğinizin zorlukları nelerdir?
Sürekli okuyup bilgilerinizi taze tutmanız gerekiyor.
Düzensiz mesai saatleri ve uzun uçuşların da yorucu olduğunu söyleyebilirim.
Neden büyük bir yolcu uçağında kaptan pilot ve yardımcı pilot olur? Bir uçağı tek kişi uçuramaz mı?
Aslına bakarsanız her iki pilot da uçağı tek başına uçurabilecek nitelikte. İki kişi olmalarının sebebi işlerin paylaştırılarak iş yükünün azaltılması ve birine bir şey olursa diğerinin uçuşa devam edebilmesi.
BUGÜNE KADAR YÜZDEN FAZLA ŞEHRE UÇTUM.
Pilotluğu meslek edinmek istersek neler yapmalı, hangi eğitimleri almalı?
Türkiye için konuşacak olursak üniversite mezunu olmanız gerekiyor. Bazı ülkelerde lise mezunu olmak yeterli. Ardından ortalama 1-1.5 sene süren pilotaj eğitimini tamamlamış olmak gerekiyor. Bu eğitim içerisinde teorik eğitim ve uçuş eğitimleri yer alıyor.
Sizin için mesleğinizin en keyifli bu yüzden vazgeçemem dediğiniz kısmı nedir?
Sürekli harita üzerinde yer değiştirdiğinizi bilmenin zevki çok farklı. Başka bir meslekte bu kadar keyifli olabileceğimi düşünmüyorum.
Benim de lise yıllarında hedefim pilot olmaktı ama Dilek Yılmaz'ın yazdığı koşullarda mümkün olamadı. Daha sonra yöneldiğim bilişim dünyası, ayaklarımı yerden kesmese de bana oldukça ilgi çekici geldi :)) 😂
Çocukluğumda en büyük hayallerimden biriydi pilot olmak. Benim dönemimde kadın pilot yoktu. Pilot olmanın tek yolu askeri pilot olmaktı ama kadınlar asker de olamıyordu. Hava Kuvvetleri'ne başvurmuş, Dünya'daki örnekleri söylemiş, pilot olmak istemiştim. Yıllar sonra artık kadınlar da pilot olabiliyorlar. Dünyayı dolaşmak, yeni kültürler tanımak ve gökyüzünde bulutlar arasında gezmek ne güzel bir iş. Not: Pilot olamadım ama küçük bir uçak kullandım. Harika bir duyguydu.