top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıNurhayat Güngör

ŞEHİR LEZZET KOKUYOR

Siz de pazarlardan, marketlerden ellerinde kilolarca domatesle çıkanları gördünüz mü Evet bir şeyler oluyor. Tamam biz hep yemeği seven bir millet olduk ama bu da nedir? 

Sahi ne zaman başladı bu hazırlık çılgınlığı? Elektriğin icadından çok çok eski. Doğadan kopya çekmiş olduğumuzu kabul edelim. Sincaplar besinlerini nerelerde saklıyorlardı? Karıncaların tünelleri işe yarıyor olabilir miydi? Sonuçta en çok övündüğümüz düşünebilme yeteneğimizle problemi çözmüşüz. Atalarımız, “Madem sıcak hava yiyecekleri bozuyor, o zaman soğutmalıyız ya da ondan faydalanmalıyız,” diye düşünmüş olacaklar. Yiyeceklerini ya kurutmuşlar ya da toprağın altında soğuk tutmuşlar.





Ama artık elektriğimiz de var buzdolabımız da. Yiyecekleri bizim için hazırlayan çeşit çeşit fabrikalar da. O zaman şehir neden tarhana kokuyor?

23 NİSAN’A DAHA ÇOK VAR

Balkonlarda sıra sıra asılmış biber, patlıcan, kabak hatta mısır. Evler sanki sınıflarımızdaki gibi süslenmiş. Artvin de bunlardan biri. Mısır ekmeksiz, kaymaksız bir Karadeniz olur mu? Olmaz, o zaman hadi hazırlanalım!





Kuru fasulyenin en lezzetlisinin İspir’de yetiştiğini herkes bilir. Ama yetiştirilmesinden kurutulmasına kadar ne kadar özenli olunması gerektiği pek bilinmez.

Eğer Karadeniz’e giderseniz tabağınızdaki o leziz yiyeceklerin hikayelerini de öğrenmeyi unutmayın.



Lezzet ve şehir denilince Gaziantep, Şanlıurfa ve Antakya’dan bahsetmezsek olmaz. Çatılarda balkonlarda bulabildikleri her yerde domates ve biber salçası yapıyorlar. Salça, neredeyse tüm yemeklerimizin hem rengi hem de tadı. 



Bir de kuru dolma ve baharatlar var. Siz de acıktınız mı? İştah açtıkları kesin. Mevsiminde alınan biber, patlıcan ve kabaklar iplerde güneşle daha da tatlanıyor. 




BU EKŞİ KOKU DA NE?

Tarhana çorbasına bayılırım. “Tarhanayı konuşmak bile şifadır,” derler. Hem sağlıklı hem lezzetli hem de pişirmesi kolay. Elbette tarhanayı hazırlamak hiç de kolay değil, günlerce süren bir bekleme süresi var. Sonra ellerinle un haline getirmen gerekiyor. Uşak, tarhanasıyla meşhur ama birçok şehirde farklı çeşitleri yapılıyor.



İklim koşullarına göre farklı yiyecekler kurutuluyor; incir, elma, mandalina, dut, domates, kivi ve birçokları.

HAYDİ SOFRAYA

Ülkemiz koskoca bir mutfak gibi rengȃrenk ve leziz. Haydi bu kocaman sofranın etrafında toplanalım! Yaşadığımız yerler farklı ama kışa hepimiz hazırlanıyoruz. Bu şehirlerimize, köylerimize, evlerimize tatlı telaşlar olarak giriyor. Senin de fark ettiğin hazırlıklar var mı? Hemen aşağıya, yazının yorum bölümüne not düşebilirsin. 







85 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 Comments


elifscelebi
Dec 28, 2023

işte kentlerin renkleri! Nefis bir yazı olmuş❤️

Like

ELİF BÜLBÜL
ELİF BÜLBÜL
Dec 28, 2023

Bizim bahçemizdeki elma ve kayısı ağaçlarından kışlık komposto, reçel ve sirke yaparız. Komşumuzun ham ve olmuş incirlerinden (izin alarak) ilk defa reçel yaptık. Salçalık domates ve kapri biberi kaynatarak kışlık soslarımızı cam kavanozlara doldurduk ve kapaklarını mühürledik. Şehriyeli domates çorbası yaparız kış boyu. Ooh! Şifa olsun, kış hastalıklarına iyi gelsin. Önümüzdeki yaz ayında tarhana yapmayı deneyeceğim annemle.

Like
bottom of page